Subé - Kunst met een knipoog

 

Over de kunstenares


aquarelDe kunstenares Subé volgde opleidingen in Bergen en Hengelo. Zij werd bevoegd lerares tekenen en handenarbeid. Geinspireerd door het kunstenaarsdorp Bergen, koos zij al vroeg voor het palet. Haar vroegere werk doet realistisch aan en vertoont al meteen een verrassende kleurdynamiek. Later wordt het werk surrealistischer onder invloed van haar verblijf in Oman. Terug in Nederland verdiept zij zich in het aquarelleren. Vele onderwerpen laten zich daarmee zeer goed uitbeelden.


portretNa een aantal geslaagde markante portretten (o.a. Wim Kan, Wim Sonneveld, Herman van Veen, Prinses Maxima, Koningin Beatrix, Herman Finkers) zowel in aquarel als in olieverf, komt zijzelf door experimenteren tot een nieuw procédé. Dit is vooral te zien in schilderijen over het heelal. Het frappante hiervan is, dat juist in olieverf een kleurvloeiing wordt bereikt die meestal alleen te vinden is bij glazuren. Zoals bij de meeste picturale kunstenaars valt er in het werk van Subé de laatste jaren een duidelijke groei te bespeuren. Haar werk vertoont in toenemende mate een doordachte mengeling tussen symboliek en expressionisme.

Subé vindt haar inspiratie in de natuur, in haar direkte omgeving, in de mensen en in de maatschappij.

Subé vernieuwt zichzelf telkens weer. Zij schildert naar behoefte of naar aanleiding van een opdracht voor particulieren of bedrijven. Wil ze een bepaalde indruk overbrengen, dan zoekt ze net zo lang naar de juiste vorm, materiaal en kleur, dat het het uiteindelijke resultaat dan ook het dichtst het juiste gevoel benadert. Bij een opdracht luistert ze goed naar de opdrachtgever. Voor haar is het telkens weer een uitdaging om, rekening houdend met de wensen van de opdrachtgever, een eigen kunstzinnige vormgeving te creëren. Soms vindt ze het nodig om andere materialen (glas, metaaal, planten enz.) in haar olieverfschilderijen te verwerken. Dit geeft nog weer een andere dimensie aan de uitvoering van haar werk.


aquarelDe laatste jaren is Subé zich steeds meer toe gaan leggen op het maken van kunstwerken uit glas. Een grote bron van inspiratie was daarbij Cees van Olst. Waar ze in de beginperiode vaak nog glas in combinatie met olieverf verwerkte, zijn de meeste werken nu uitsluitend uit glas in allerlei vormen en uitvoeringen. Voorbeelden van recent werk zijn glasobjecten (ook in combinatie met roestvast staal), raamdecoraties, en glasschilderingen. Ook maakt ze tuinkunstwerken uit roestvast staal, waarin glas is verwerkt.
Het materiaal glas, biedt haar vanwege de transparantie en de schittering vele verrassende mogelijkheden: “Aanvankelijk gebruikte ik gesneden glasdelen op mijn olieverfschilderijen. Sinds ik een eigen glasoven heb, ben ik gaan experimenteren met het fusen en met het beschilderen van glas met glaspoeder”.


Door de verscheidenheid van onderwerpen en door de verschillende manieren van verwerking van materialen is Subé niet in een hokje te plaatsen. Vandaar dat haar zelfportret (ook weergegeven op haar visitekaartje) met een knipoog is uitgebeeld. Voor haar is de essentie dat mensen op hun eigen oordeel afgaan. "Kunst mag gerust mooi zijn, en niet ingewikkeld of elitair”.